Bir işletmenin faaliyetlerini doğru bir şekilde yürütebilmesi için nakit akışının doğru bir şekilde idare ettirilmesi gerekir. Nakit akışının idare ettirilebilmesi için de cari yaşlandırma işlemlerine ihtiyaç duyulur.
Cari Borç Yaşlandırma Neden Yapılır?
Cari/borç yaşlandırma işlemi bir tür muhasebe yöntemidir. Bu muhasebe yöntemi ödemelerini vaktinde yapmayan kişilerin nakit akışının kötü olarak etkilenmemesi için yapılır. İşletmeler bu yöntem sayesinde olası problemlerini kısa süre içerisinde engelleyebiliyor. Bundan dolayı cari/borç yaşlandırma işlemi pek çok firma tarafından kullanılır.
Cari yaşlandırma işlemi en fazla müşterilerin ödenmemiş tutarlarını görüntülemek için kullanılır. Ancak cari/borç yaşlandırma işlemi bir tek bu işlem için yapılmaz. Bu işlemin yanında müşterilere özel olan erken ödeme yöntemleri cari/borç yaşlandırma işlemleri ile belirlenebilir.
Cari Borç Yaşlandırma İşlemleri Nasıl Yapılır?
Cari borç yaşlandırma işlemlerine başlamak için ilk olarak satışın gerçekleşmesini beklemek gerekir. Satış gerçekleştirme işlemi sona erdikten sonra Excel dosyası üzerinden işlemlere başlanır.
Cari borç yapılandırma işlemi için açılan Excel dosyasının ilk sütununa kesilmiş faturalar ve 30 günü doldurmuş faturalar yazılır. Ardından ikinci sütuna 31-60 günlük, üçüncü sütuna 61-90 günlük faturalar yerleştirilir. Dördüncü sütuna ise eski faturalar eklendikten sonra işlem kaydedilerek bitirilir.
Cari Borç Yaşlandırmanın Faydaları
Cari borç yaşlandırma işlemleri sayesinde uzun süredir ödenmeyen borç bilgileri işletmeler tarafından görüntülenebiliyor. Uzun süredir ödenmeyen borç bilgisi açığa çıkarıldığında işletmeler daha kolay plan yapabiliyor. Bunun yanında cari borç yaşlandırmanın bir diğer faydası da geriye ve ileriye dönük yaşlandırma raporlarının görüntülenmesini sağlamasıdır.
Müşterilerin finansal olarak değerlendirilmesi için de cari borç yaşlandırmadan yardım alınabiliyor.
Cari Borç Yaşlandırma Yönteminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Cari borç yaşlandırma yönteminde müşteriler arasından borcu en yüksek olandan en alta olana doğru bir sıralama yapılırsa borçluların detayları daha kolay görülebiliyor. Bunun yanında borçlu kişilerin tahsilat dönemlerini uzatmamak gerekir. Çünkü tahsilat dönemi ne kadar uzun olursa borcun alınması o kadar zor olur. İşletmenin alacak politikasının değiştirilmesi de cari borç yaşlandırma yönteminde dikkat edilecek etkenlerdendir.