E-Fatura Nedir? E-Fatura Hakkında Merak Edilenler

26 Eylül 2023

E-Fatura nedir? e-Arşiv fatura nedir? e-Fatura nasıl gönderilir? e-Fatura ve e-Arşiv faturanın yasal zorunlulukları nedir? Gibi pek çok soruya yanıt verdiğimiz bu yazımızı okuyarak aklınızdaki tüm soruları giderebilirsiniz. e-Fatura ve e-Arşiv fatura zorunluluk kapsamına giriyor musunuz? e-Fatura ve başvuru süreçleri nasıl ilerliyor? e-Fatura ve e-Arşiv fatura işlemleri için gerekli her şeye dair bilgilerin tamamını bu yazımızda bulabilirsiniz.

E-Fatura Nedir?

E fatura nedir, kanunlara uygun olarak kesilmesi gereken faturaların internet ortamında GİB onaylı olarak düzenlenmesi işlemidir. 2010 tarihinde yayınlanan Vergi Usul Kanunu ile kullanılmaya başlamış olup o tarihten günümüze kullanım için gerekli kriterler yenilenerek kapsamı artırılmaktadır.  Bu sistemde amaç standart ve formları belirli ortak bir form üzerinden zaman ve maliyet tasarrufu sağlayarak ticari işlemleri kontrol altına almaktır. E Fatura, gönderen ve alan olmak üzere tüm tarafların e fatura mükellefi olduğu durumlarda gönderilebilir.

E-Arşiv Nedir?

E-Arşiv Fatura, Kâğıt üzerine basılı olarak düzenlenmesi gereken faturanın kanunlara uygun olarak elektronik ortamda düzenlenmesi ve ikinci nüshasının elektronik ortamda saklanması ve ibraz edilmesi işlemidir.

E-Arşiv Fatura mükellefi olabilmek için öncelikle e fatura mükellefi olarak uygulamaya dahil olmak gerekir. E fatura mükellefi olamayan kullanıcılara faturalarının elektronik belge şeklinde iletilebilmesi için e Arşiv fatura olarak gönderimi gerekir. Yine e fatura gibi e arşiv faturanın da standartları Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca belirlenir.

E-Fatura Portal Nedir?

E-Fatura Portal, e fatura düzenlemek için gereken temel gereklilikleri kendi bünyesinde bulundurur ve mali mühür ile onaylanan Türkiye standartlarına ve kanunlara uygun faturalar bu portale yüklenerek yetkili alıcısına gönderilir ve bu portal üzerinden e fatura alınabilir, gönderilebilir ve arşivlenebilir . E fatura gönderimi yapmak isteyen firmalar bu portal üzerinden e fatura gönderimi sağlarlar.

E-Arşiv Portal Nedir?

EArşiv Portal, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, earşiv uygulamasını kullanan işletmelerin earşiv faturalarını düzenlemesi, faturaların elektronik ortamda saklanması ve ibraz edilmesi için geliştirilen sistemdir. Bu portal üzerinden e arşiv fatura alınabilir, gönderilebilir ve arşivlenebilir.

GiB E-Fatura Portali Nedir?

GİB e fatura Portal, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hizmete sunulmuş e-fatura kesilmesini sağlayan bir portaldirE Fatura uygulamasını portal üzerinden kullanmak için Vergi Usul Kanununu Genel Tebliğinde belirtilen esaslara uygun olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvuru yapmanız gerekir.

E-Arşiv Fatura Kimler İçin Zorunlu?

İnternet üzerinden mal ve ürün satışı yapan işletmeler için e arşiv fatura kullanımı zorunlu iken 2021 yılı ciroları 4 milyon ve üzerinde olan işletmelerin e fatura ve e arşiv kullanıma geçişleri zorunlu hale getirildi.

E-Faturaya Nasıl Başvurulur?

E fatura başvurusu yapmak çok kolaydır. Öncelikle kamusmgov.tr üzerinden mali mühür başvurusu yapılması gerekiyor. Sonrasında ise efatura.gov.tr üzerinden başvuru yaparak ilgili formları düzgünce doldurmanız gerekiyor. Eğer GİB portal üzerinden gönderim ve alım yapacak iseniz onay işlemini beklemeniz gerekiyor. Özel bir entegratör üzerinden gönderim yapmak istiyorsanız o zaman da firmanın sözleşmesini doldurarak işlemi başlatabilirsiniz.

E-Faturaya Geçiş Ücreti Ne kadar?

E faturaya geçişi, eğer GiB portali üzerinden yapmak isterseniz sadece mali mühür / e imza ücreti ödeyerek kolayca e faturaya geçebilirsiniz. Fiyatları kamusm.govtr web sitesi üzerinde görebilirsiniz.Fakat bir entegratör firma üzerinden gönderim yapmak isterseniz ayrıca gönderim, alım ve arşivleme işlemleri için kontör ücreti ödemeniz gerekir.

E-Fatura İşlemleri Kaç Gün Sürer?

E faturaya geçiş için başvuru yaptıktan sonra Mali mühür başvuru tarihinizden 3 -4 gün sonra mali mühürünüz size ulaşır ve işlemleri hızlıca başlatabilirsiniz.  Elinize belgelerinizi ulaştığında aynı gün, hatta saatler içerisinde aktivasyon işleminiz gerçekleşmiş olur.

E-Fatura için Çıktı Almak Gerekir mi?

E fatura için çıktı almak zorunlu değildir. E faturanın en büyük faydalarından biri faturaların elektronik ortamda muhafaza edilmesidir. Yani bu durum hem çıktı almayı gerektirmeden kâğıt israfının bitirilmesi, hem de internet erişim olan herhangi bir yerden 10 yıl süre ile bu faturaların arşivlenerek ulaşılabileceği anlamına gelir.

E-Fatura Mükellef Sorgulama Nasıl Yapılır?

E fatura için mükellef sorgulama işi son derece kolaydır. efatura.gov.tr adresi üzerinden ilgili muhatap mükellefin vergi numarası ya da T.C. kimlik numarasını tuşlayarak kolayca mükellef sorgusu yapabilir ve sonuca ulaşabilirsiniz.

E-Fatura Nasıl Kesilir?

e faturayı iki şekilde kesebilirsiniz.

  •  GİB Portal: Az sayıda fatura kesen işletmeler için uygundur. GİB portalı üzerinden giriş yaparak e fatura sekmesi üzerinden işlemleri tamamlayabilirsiniz. Burada göz önünde bulundurulması gereken GİB üzerinden düzenlenen e faturaların sistemde sadece 6 ay saklanmasıdır. Yasal sürenin 10 yıl olması sebebi ile faturaların yedeklerinin alınması son derece önemlidir.
  • Özel Entegratör: E faturalarını özel entegratörler üzerinden kesen firmalar kullandıkları program ya da entegratör panelleri üzerinden kolayca düzenleyerek gönderebilir alabilir ve e faturalarını 10 yıl boyunca saklayabilirler. Herhangi farklı bir işlem yapmaları gerekmez.

 E-Fatura Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

E fatura adres değişikliği işlemini eğer GİB Portal üzerinden kullanım gerçekleştiriyorsanız, GİB portalında  bulunan  adres, telefon,  vergi dairesi vb. bilgilerinizi “Kullanıcı Bilgileri” menüsünden değiştirebilirsiniz.

E-Faturanın Faydaları Nelerdir?

  • İşletmenizin maliyetini azaltır:  Kâğıt fatura bastırmanıza gerek kalmaz. Kargo giderlerinden ve evrak süreçlerindeki zaman kaybı ve maddi giderlerden tasarruf sağlarsınız.
  • Faturalarınızın kaybolma riskini ortadan kaldırır: Faturalar elektronik ortamda düzenlenip muhafaza edildiği için dilediğiniz zaman (10 yıl boyunca) erişim sağlarsınız. Kayıp ihtimali tamamen sıfırlanmış olur
  • Hem çevre dostu hemde tasarrufludur: Fatura baskısı için kesilecek ağaç sayısından tasarruf ile çevre zararı ve su kaynakları ısraf edilmemiş olur.
  • Hata oranını düşürmüş olursunuz: Faturanızı program üzerinden düzenleyecek olmanız sebebiyle çifte faturalama, tutar hatası vb gibi sorunların önüne geçmiş olursunuz.
  • Tahsilatlarınızı hızlandırmanızı sağlar:Kestiğiniz e fatura saniyeler içinde muhataba ulaşacağından süreci kısaltır ve ödemelerinizi hemen alabilirsiniz.

E-Fatura Başvuru Sorgulama

Başvuru durumunuzu, başvuru işlemlerinden sonra kolayca öğrenebilirsiniz. E fatura başvuru işleminin ardından https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/Sorgula.jsp adresi üzerinden tc/vkn vb. bilgileri girerek kolayca sorgulama yapabilirsiniz.

Basit Usulde e-Fatura Kesilir mi?

Basit usulde vergilendirilen mükellefler e arşiv fatura düzenlerler. Kanunda belirtilen limitlere göre e arşiv düzenlemeleri zorunlu olup mecburidir.

E-Fatura Kesmeme cezası

1 Ocak 2022’de yürürlüğe giren “Özel Usulsüzlük Ceza had ve tutarlarına göre,e fatura düzenlememe ceza tutarı, 2022 yılında 500 TL olarak yayınlanmıştır. E fatura düzenlememe cezası 2022 yılı için 500 TL’dir.

 E-Fatura Düzenleme Süresi

Vergi Usul Kanununa göre e faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde düzenlenmesi gerekir.  7 gün içinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır. Ve cezai yaptırıma tabi olurlar. E fautra düzenleme süresi gün olarak ilk gün hesaba dahil edilmez ve 7.günün sonunda mesai bitiminde sona erer.

E-Fatura Çıktısı Nasıl Alınır?

E-faturayı yazdırmak ve çıktısını almak için, Portal üzerinden bilgisayarınıza indirdiğiniz PDF faturayı EFatura Görüntüleyici ile görüntüleyin. Görüntülenen faturayı yazdır seçeneği ile yazdırabilirsiniz. Yazdırılan faturanın hiçbir şekilde resmi geçerliliği yoktur. Sadece bilgi amaçlı kullanabilirsiniz.

E-Faturalarımı Nasıl Görebilirim?

Fatura sorgulama işlemi, efatura.gov.tr adresinden mükellefin vergi kimlik numarası ya da T.C. kimlik numarasını girerek yapabilirsiniz. Mevcut bilgilerle, sistemdeki bilgileri karşılaştırabilir, doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

E-Arşiv Portalden Kesilen Fatura İptal Edilir mi?

EArşiv faturalar iptal edilebilirler normal faturalarda olduğu gibi EArşiv faturada da iptal süresi faturanın gönderildiği tarihten itibaren 7 gündür.

2022’de E-Fatura Kimlere Zorunlu?

Yayımlanan Vergi Usulü Kanunu 2022 veya sonrasındaki yıllar için 500 bin TL ve üzeri satış hasılatı olan satıcılara eFatura kullanımı zorunlu hale getirildi.

E-Fatura Alıcı Etiketi Nedir?

E fatura alıcı etiketi demek, aslında alıcının hangi adresine, daha doğrusu birimine faturanın gönderildiğini işaret etmek için kullanılan bir terimdir. urn:mail terimi ile başlayıp devam eder. Alıcı etiketi bulunduğu gibi aynı şekilde gönderici etiketi de bulunmaktadır.

E-Fatura Mükellefi Kimlere Fatura Kesebilir?

EFatura yalnızca efatura mükelleflerine kesilip gönderilebilir. E-Arşiv fatura ise göndericinin efatura mükellefi, alıcının ise kâğıt fatura kullanıcısı veya son kullanıcı olması durumunda kullanılır. Yani e-arşiv faturaefatura kullanıcısı olmayan mükelleflere kesilir ve gönderilir.

 

E-Fatura Vergi Mükellefi Nasıl Olunur?

EFatura mükellefi olmak için Kamu Sertifikasyon Merkezine mali mühür başvurusu yapılır ve elektronik fatura başvurusu bu şekilde imzalanır. Sonrasında kişiler ya da firmalar efatura.gov.tr internet adresinde eFatura başvurusu yaparlar.Ve işlemlerinin tamamlarlar.

E-Faturaya Geçince Hem kâğıt Fatura Hem E-Fatura Düzenlemek Mümkün mü?

E Fatura kullanmaya başladıktan sonra kâğıt fatura düzenleyemezsiniz. E fatura mükelleflerine efatura düzenlenmesi gerekmektedir.

E-Fatura İptal Edilebilir mi?

E faturayı iptal etmek için, alıcının uygulama üzerinden efaturaya kabul veya red yanıtı dönme imkânı yoktur. Gönderici faturayı temel fatura olarak düzenlediğinde alıcının onayı beklenmeden kabul edilmiş/onaylanmış olarak kayıtlara geçer. Alıcı faturayı iade etmek isterse ayrıca bir iade faturası düzenler.

AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://akinsoftistanbul.net/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://akinsoftistanbul.net/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright © 2023 Medya Dizayn Yazılım Bilişim Teknolojileri. Her hakkı saklıdır.

Copyright © 2023 Medya Dizayn Yazılım Bilişim Teknolojileri.
Her hakkı saklıdır.