Dijital dönüşümün çok hızlı bir şekilde gerçekleşmesiyle e-imzaya olan ihtiyaç arttı. Bu artışa bağlı olarak e imzanın detayları pek çok birey tarafından merak ediliyor.
E İmza Nedir?
Elektronik imza olarak bilinen e imza, ıslak imza ile aynı yeri tutar. Elektronik ortamda oluşturulan ve ıslak imza yerine de kullanılabilen imzaya e-imza adı veriliyor. Elektronik imza geleneksel imza gibi yalnızca tek bir şekle sahip değildir. Farklı şekle sahip olan elektronik imzalar çeşitli harf ya da sembollerden oluşabiliyor.
E-imza pek çok farklı alanda kullanılabiliyor. Ancak bazı alanlarda elektronik imzadan faydalanılamaz. Verasetin ilamı, evlilik ya da üçüncü tarafa ihtiyaç duyulan emlak alım satım işlemlerinde elektronik imzadan faydalanılamaz.
Elektronik İmza Nasıl Alınır?
Elektronik imzanın kullanılması için ilk olarak bu içeriği almak gerekiyor. Elektronik imzayı alabilmek için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun onayladığı şekilde işlem yapmak önemlidir. Ancak bu kurumlardan işlem yaparken gereken belgelerin tam bir şekilde teslim edilmesi gerekiyor.
Elektronik imzayı alabilmek için 2 farklı yöntemden yararlanılır. Bu yöntemler kurumsal elektronik imza alınması ve bireysel elektronik imza alınması şeklindedir.
Elektronik İmzanın Yararları Nelerdir?
Elektronik imzanın kullanım alanı her geçen gün hızlı bir şekilde artıyor. Oldukça fazla yararı olduğu için kullanım alanı artıyor. E imzanın yararlarından bazıları şunlardır:
- Toplu şekilde imza atılması gereken durumlarda kolaylık sağlar.
- Bayilerle müşteri arasındaki iletişimi güçlendirir.
- Personel hizmet sözleşmesinin daha kolay imzalanmasını sağlar.
- Dış ticaret ve gümrük işlemleri sırasında problem oluşmasını engeller.
Kurumların genel kurul ve yönetim kurulu gibi bölümlerinde elektronik imzaya daha fazla ihtiyaç duyulur.
Elektronik İmzanın Özellikleri Nelerdir?
Elektronik imzanın kendine has birtakım özellikleri vardır. Bu özelliklerden ilki inkar edilemezliktir. Elektronik imza sahibi yaptığı işlemleri inkar etme hakkına sahip değildir. Bunun yanında veri bütünlüğü de elektronik imzanın özelliklerindendir. Veri bütünlüğü sayesinde imzalanan içerikte herhangi bir değişiklik yapılamaz.
Elektronik imza kimlik doğrulayıcısı olarak da kullanılabiliyor. Kimlik doğrulayıcısı olarak kullanıldığı için resmi işlemler daha kolay halledilebiliyor.