İşletmelerin iş süreçlerini kolaylaştıran ve bu sayede verimliliğin artmasına yardımcı olan sistemlerden birisi de yazılım tabanlı entegre bilgi sistemleridir. 60 yıllarında üretim ve malzeme takibinin gerekliliği sebebi ile bilgisayarlarda kodlanarak ticari işletmelerde kullanmaya başlanan MRP’nin bilinirliliği yıllar geçtikçe de artmaya başlamıştır. Eski bilgisayar tabanlı envanter yöntemi olan bu sistem geliştirilmiş hali ile günümüzde de popülerliğini korumaya devam etmektedir.
MRP Nedir?
Açılımı (Material Requirement Planning) olan MRP’nin Türkçesi malzeme ihtiyaç planlaması olarak bilinmektedir. Üretim planları, stok ve ürün ağacı gibi farklı bölümlerden gelen verileri entegre ederek üretim sürecini etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayan planlama, envanter ve zamanlama sistemine mrp adı verilmektedir.
MRP’nin üretim verimliliğini ve kaliteli üretim gerçekleştirmesini sağlamasının yanı sıra gelecek zamanlarda olası ihtiyaçları öngörerek hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edilmesini sağlamaktadır. Yazılım gücünü kullanarak otomatikleşen üretim süreci ile kolaylık sağlamakta ve verimli üretim çizelgesi oluşturarak müşteri memnuniyetini de arttırmaktadır.
MRP Ne İşe Yarar?
Malzeme ihtiyaç planlaması sistemi olan MRP’ye pek çok farklı sektör ihtiyaç duymaktadır. Seri ve çoklu üretim yapan gıda, ilaç, tekstil, otomotiv ve elektronik sektörü gibi pek çok sektör MRP’ye ihtiyaç duymakta ve pek çok faydasını görmektedir.
Malzeme ihtiyaç planlaması ile işletmeler önünü görmekte ve bu sayede yatırımlar yapmaktadır. Sipariş programlarının günlük, haftalık ve aylık dilimler ile hazırlanması ile birlikte zaman yönetimi en etkin şekilde yapılmaktadır. Ayrıca kapasite ve malzeme kontrolünün yapılması ile siparişlerin bekletilmesi söz konusu olmamaktadır. Bu sayede de firmaların müşteri memnuniyetini arttırmaya yardımcı olmaktadır.
MRP Neden Kullanılmalıdır?
Büyük çaplı üretim ortamlarında çeşitli üretim faaliyetlerini koordine etme yeteneği sunan bu sistemin kullanılmasının pek çok avantajı bulunmaktadır. Özellikle depo maliyetlerini analiz edebilmesi, ürün ile ilgili boyut gibi ölçütlerin belirlenmesi, ürünün stok miktarını ve kalan miktarı takip etmesi bu sistem sayesinde mümkün olmaktadır.
MRP’nin sağladığı avantajlar ve üretim yapan firmalar tarafından tercih edilmesinin sebepleri ise şunlardır:
- İşletmelerin kolaylıkla yatırım yapmasını sağlar.
- Üretim sürecinin her aşamasını planlar.
- İşletmeler kullandıkları malzemeyi hangi aşamada ve ne miktarda kullanacaklarının planlamasını yapar.
- Firmalar üretimlerini zamanlara bölebilir.
- İşletmelere talebe göre arz oluşturma şansı sunar