Navlun Faturasının İçeriği Nedir? Nasıl Hesaplanır? Navlun Sözleşmesi Nedir?

26 Eylül 2023

Dış ticaret ve lojistik sektöründe çalışacak bireylerin navlun faturasını iyi bilmesi gerekiyor. Bu fatura sayesinde dış ticaret işlemleri çok daha kolay bir şekilde halledilebilir.

Navlun Faturası Nedir?

Deniz ve nehir yolu taşımacılığında sıklıkla kullanılan ve mal taşıma ücretini belirten faturaya navlun faturası adı verilir. Bu fatura genellikle ihracatçı tarafından ödenmektedir. Navlun faturası iki türdedir. Bunlar: Onaylı navlun faturası ve yerli navlun faturasıdır. Onaylı navlun faturası, ithalat yaparken gümrüğüe gösterilen orjinal faturanın, ithalat yapılan ülkenin konsolosluklarından zorunlu olan onayı aldığını gösterir. Bu fatıranın diğer adı konsolosluk faturasıdır.

Yerli navlun faturası ise gümrük beyannamesine eklenen navlun faturası çeşidi olarak açıklanır. Yerli navlun faturasında ithalatçının adı, adresi ve fatura numarası gibi bilgiler yer alır.

Navlun Faturası Nasıl Hesaplanır?

Navlun faturası hesaplanırken birçok farklı detay göz önünde bulunduruluyor. Bu detaylara bağlı olarak standart bir faturadan söz edilemez. Navlun faturası hesaplanırken rota, zaman dilimindeki yoğunluk ve taşıma sürecinde oluşacak ekstra giderler göz önünde bulunduruluyor.

Navlun faturasında göz önünde bulundurulan değerlerden birisi de taşınacak malın azami yük ağırlığı ve kapladığı alandır. Bu detaylar navlun faturasının temelini oluşturur.

Navlun Sözleşmesi Nedir?

Deniz yolu taşımacılığı her geçen gün gelişiyor. Deniz yolu taşımacılığına dahil olan geminin bir kısmının veya tamamının yük taşımaya tahsis edilmesi durumunda tahsis eden kişi sözleşmeye tabidir. Bu sözleşmeye navlun sözleşmesi adı verilir. Navlun sözleşmesinde birçok farklı detay bulunur.

Bu detaylar:

  • Taşıma yapan geminin gerekli şartları taşıyıp taşımadığı
  • Taşınacak malın detayları
  • Taşıma yapılacak güzergah sözleşmede yer alır.

Navlun sözleşmesi taşınacak yükün deniz yolu ile taşınacağını taahhüt etmiş olur. Bu sözleşme ile beraber taşıyana ve taşıtana birçok farklı hak sunulur.

Navlun Sözleşmesinin Feshedildiği Durumlar

Navlun sözleşmesi bazı durumlarda feshedilebiliyor. Bu durumların iyi bilinmesi oldukça önemlidir. Navlun sözleşmesinin feshedildiği durumların başında savaş ve doğal afet gibi durumlar gelir. Bunun yanında yükleme yapılacak limanın ablukaya alınması da navlun sözleşmesinin feshedilebildiği durumlardan birisidir.

Bazı malların ithalat ya da ihracatı yasaklanabiliyor. Yasaklı olan malların ithalat ya da ihracatının gerçekleştirilmesi durumunda navlun sözleşmesi feshedilebiliyor.

AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://akinsoftistanbul.net/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://akinsoftistanbul.net/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright © 2023 Medya Dizayn Yazılım Bilişim Teknolojileri. Her hakkı saklıdır.

Copyright © 2023 Medya Dizayn Yazılım Bilişim Teknolojileri.
Her hakkı saklıdır.