Tevkifatlı Fatura Nedir? Nasıl Düzenlenir? Kimler Kullanabilir?

26 Eylül 2023

Tevkifatlı Fatura  Nedir? Tevkifatlı faturanın ne olduğunu anlamak için tevkifat kelimesinin anlamını bilmek gerelir. Tevkifat; parada yapılan kesintiler anlamına gelir. Bu alanda düzenlenen fatura da tevkifatlı faturadır.

Tevkifatlı Faturanın İçeriği

Son zamanlarda birçok kişi damga vergisi konusunu hakkında bilgi almak istiyor. Bu sayede tevkifatlı faturanın içeriği öğrenilebiliyor. Vergiler üzerinde bölüşme ve kesinti yapan faturaya tevkifatlı fatura adı verilir. Söz konusu fatura için kesilen vergi, alıcı ve satıcı arasında bölüştürülür.

Fatura için kesilen verginin alıcı ve satıcı arasında bölünmesiyle KDV oranları eşit bir şekilde paylaştırılmış olunur.

Tevkifatlı Faturalar Nasıl Düzenleniyor?

Tevkifatlı fatura düzenlenmeden önce tevkifat oranlarının bilinmesi gerekir. Bu oranlar baz alınmadan tevkifatlı fatura düzenlenemez. Tevkifat oranları yıldan yıla değişiklik gösterir. Tevkifatlı faturanın uygulanabilmesi için KDV oranını da bilmek gerekiyor.

Tevkifatlı faturayı hesaplamak için faturaya %18 KDV eklenir. Ortaya çıkan fiyat belirlendikten sonra hem alıcıya hem satıcıya KDV oranları bölüştürülür.

Tevkifatlı Fatura Kimler Tarafından Kullanılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde tevkifat hakkında detaylı bilgi bulunur. Dileyen vatandaşlar bu siteye girerek tevkifatlı faturanın detaylarını öğrenebilir. Tevkifatlı faturayı kullananlardan kuruluşlardan bazıları:

  • Kamu kurumu niteliğinde olan meslek kuruluşları
  • Döner sermayeye sahip kuruluşlar
  • Kamu iktisadi teşebbüsleri

Tevkifli faturalar, özelleştirme kapsamında bulunan şirketler tarafından da kullanılabilir. Ancak kullanılan faturanın içeriği değişiklik gösterebilir.

Tevkifatlı Fatura Hangi İşlemlerde Kullanılır?

Tevkifatlı faturalar, bahçe ve temizlik hizmetlerinde, bakım ve onarım hizmetlerinde, yemek servisi hizmetlerinde kullanılır. Tevkifatlı faturanın oranını öğrenmek için damga vergisi ücretleri hakkında araştırma yapmak gerekebilir.

Tevkifatlı faturayı merak eden kişiler damga vergisi oranları kelimelerini arama motoruna yazarak bilgi alabiliyor. Tevkifatlı faturalar her işlemde kullanılamaz. Tevkifatlı faturanın kullanılacağı işlemler gelir vergisi yasasına göre belirlenir.

Tevkifatlı Fatura Çeşitleri

Tevkifatlı faturalar tek çeşitten oluşmaz. Bu faturalar iki çeşittir. Birincisi gelir vergisi tevkifatı olarak açıklanırken ikincisi KDV tevkifatı olarak açıklanıyor. Gelir vergisi tevkifatında Bakanlar Kurulu’nun belirlediği oranlardan kesinti yapılır. Daha fazla kesinti yapılamaz. KDV tevkifatında ise daha farklı bir sistem vardır.

KDV tevkifatında bir malın alım-satım veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV, alıcı ve satıcı arasında eşit bir şekilde paylaştırılır.

AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://akinsoftistanbul.net/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://akinsoftistanbul.net/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright © 2023 Medya Dizayn Yazılım Bilişim Teknolojileri. Her hakkı saklıdır.

Copyright © 2023 Medya Dizayn Yazılım Bilişim Teknolojileri.
Her hakkı saklıdır.