E-Arşiv Nedir? E-Arşiv Hakkında Bilinmesi Gerekenler

26 Eylül 2023

Bilgi teknolojilerinin gelişimi ile işletmeler de dijital dönüşüm süreçlerine daha kolay adapte olmaya başladılar. Günümüzde artık işletmelerde iş yönetim programları, muhasebe yönetim programları e-arşiv ve e-fatura uygulamaları olmazsa olmazlar arasında.

İşletmenizde uygulayabileceğiniz dijital dönüşüm ile e-arşiv ve e-faturaya geçiş yapabilir iş dünyasının rekabetinde bir adım öne geçebilirsiniz. Sağlanan bu avantajlarla birlikte gereksiz iş yükü azalır, verimlilik ve ticaretiniz hız kazanır.

E-Arşiv Fatura Nedir?

E-arşiv fatura, e-fatura sistemine kayıtlı olmayan kuruluşlara ve şahıslara iletilen elektronik faturadır. E-arşiv fatura yazıcıdan çıktı olarak ya da e-posta ile müşterilere gönderilebilir. E-faturadan farklı olarak e-arşiv fatura sisteminde oluşturulan faturalar, alıcısına GİB üzerinden ulaştırılamaz. E-arşiv fatura sisteminden faydalanmak isteyen mükelleflerin ilk olarak e-fatura uygulamasına kayıtlı olması gerekir.

E-Arşiv Faturası ve E-Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • E-fatura sisteminde hem göndericinin hem de alıcının sisteme kayıtlı olması gerekir. Yani e-fatura yalnızca e-fatura yükümlüleri arasında kesilerek gönderilir. Göndericilerin e-fatura, alıcıların ise kağıt fatura kullanması halinde e-arşiv fatura ise düzenlenir. E-fatura mükellefi olmayan tüm şahıs ve kuruluşlara e-arşiv fatura düzenlenir.
  • E-fatura’da bütün faturalar ilk önce GİB’e iletilir. GİB alıcıya e-faturayı iletir. E-arşiv fatura de ise yalnızca ay sonunda GİB’e bir rapor ile iletilmektedir.
  • E-fatura sisteminde faturalar, alıcıya elektronik bir ortamda iletilir ve kağıt çıktısı alınmaz. E-arşiv faturada ise hem kağıt fatura çıktısı alınabilir hem de elektronik ortamda gönderim yapılabilir.

E-Arşiv Fatura Mükellefi Nedir? Kimler E-Arşiv Fatura Mükellefi Olur?

E-arşiv fatura mükellefi, 433 sıra numaralı VUK Genel Tebliğ’de yer alan şartları taşıyan kurumlardır. Bu doğrultuda genel olarak 2015 ve sonraki dönemlerde 5 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan e-ticaret firmaları ve işletmelere e-arşiv fatura zorunluluğu getirilmiştir. Daha detaylı bilgi için ilgili tebliğler incelenmelidir.

Kimlere E-Arşiv Fatura Gönderilebilir?

E-fatura gönderimi için  e-fatura mükellefleri olma şartı aranıyorken,  e-fatura mükellefi olmayan tüm müşterilere e-arşiv faturası gönderilebilmektedir.

E-Arşiv Fatura Geçişi Nasıl Yapılır?

E-Arşiv kullanıcısı olmanız için öncelikle e-fatura kullanıcısı olmanız gerekmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın E-Arşiv portalından başvuru yaparak uygulamaya geçiş yapabilirsiniz.

E-Arşiv Fatura İptali Nasıl Yapılır?

E-Arşiv faturayı iptal etmek için, e fatura portalı üzerinden fatura numarası ve fatura tutar bilgilerini imzalayıp fatura iptal/itiraz talebi oluşturmanız gerekmektedir. Faturayı adına düzenlediğiniz mükellef fatura iptal/itiraz talebine onay verdikten sonra fatura iptal/itiraz olacaktır.

E-Arşiv Fatura Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E-Arşiv fatura sorgulama işlemini, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan, fatura numarası veya firma adıyla yapabilirsiniz. Sorgulama işlemi yaptığınız faturanın E-Arşiv düzenlenmiş olması gerekmektedir. E-Arşiv fatura sorgulama işlemi sırasında satıcının TCKN/ VKN bilgisi, fatura numarası, faturadaki tutar ve sitenin tanımladığı güvenlik kodunu girmeniz gerekir.

AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://akinsoftistanbul.net/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://akinsoftistanbul.net/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright © 2023 Medya Dizayn Yazılım Bilişim Teknolojileri. Her hakkı saklıdır.

Copyright © 2023 Medya Dizayn Yazılım Bilişim Teknolojileri.
Her hakkı saklıdır.