e-Fatura Nedir? Mükellefi Kimdir? Yurtdışına e-Fatura Nasıl Kesilir?

26 Eylül 2023

E-fatura, İnternet bağlantısı kullanılarak düzenlenen ve yine elektronik ortamda paylaşılan, izlenen faturaların oluşturulduğu bir uygulama olarak kabul edilir. Bakıldığında kağıt fatura sistemiyle aynı kurallara sahi olan elektronik fatura, düzenli bir sistemle çalışmayı ve işlemlerin kayıt altına alınmasını amaçlar.

Hukuki açıdan kağıt fatura ile aynı kapsama sahip olan bu sistem, oldukça uzun bir zamandır işletmeler tarafından kullanılmaktadır. e-Fatura sistemi, kendi içerisinde farklı kanallara sahiptir ve bu kanallar doğrultusunda işlemler yapılır. Peki e-Fatura mükellefi kimlerdir?

E-Fatura Mükellefi Kimdir?

Kanunlara göre e-Fatura kullanması gereken her firma e-Fatura mükellefi sayılmaktadır. Belirlenmiş yasa ve kanunlar doğrultusunda e-Fatura uygulamasının mükellefi, 2017 yılından sonra brüt satış hasılatları 10 milyon ve üzeri olan bütün firmalardır.

Aynı zamanda internet üzerinden satış gerçekleştiren firmalar için mükellef olma tutarı 5 milyon Türk Lirasıdır. Mükellef olan firmaların dışında isteyen firmalar kendi talepleri ile e-Fatura mükellefi olabilirler. e-Fatura mükellefi olduğunuzda tekrar kağıt fatura kesemezsiniz.

Yurt Dışına e Fatura Nasıl Kesilir?

Yurt dışı firmalar ile ticaret yapan firmaların yapılan hizmetleri belgelendirmesi zorunludur. Bu nedenle fatura kesilmesi de zorunlu hale gelir. Yurt dışı için e-fatura keserken; alıcının vergi kimlik numarası bölümüne rakam olarak 10 tane 2 yazılır. Ardından adres bilgileri girilir ve KDV 0 olarak seçilir. Muafiyet kodu girilir (302) ve faturalandırma yapılır. Fatura kesilirken TL karşılığının belirtilmesi zorunlu değildir.

Yurt dışına fatura kesilirken izlenecek adımlar:

  • Fatura oluştur seçeneğine girilir.
  • Para birimi seçilir ve girilir.
  • Fatura kesilirken anlık döviz kuru kullanılır.
  • Vergi ya da Kimlik Numarası alanına on adet 2 rakamı yazılır.
  • Son olarak adres bilgileri girilir ve fatura oluşturulur.

E-Fatura oluşturmak artık oldukça kolay bir hale gelmiştir. Kolayca e-Fatura kesmek isteyen firmalar kullandıkları programlar sayesinde bunu dakikalar içerisinde gerçekleştirebilir.

E-Fatura Kullanmanın Avantajları

E-Fatura sisteminin avantajları oldukça fazladır. Resmi bir şekilde online ortamda düzenlenen bu faturalar kayıt altında tutulur ve kolayca tespit edilir. Üstelik hızlı bir isteme sahip olması sayesinde kolayca hazırlanan bu faturalar, elektronik ortamda olduğundan dolayı; kaybolma ya da unutulma gibi durumları ortadan kaldırır.Kesilen faturalar güvenli sunucularda 10 yıl boyunca kaybolma riski olmadan muhafaza edilir.

Yurt Dışı Faturalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yurt dışına kesilecek e-faturalarda dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Örneğin kesilen faturanın tutarı 30 bin Türk Lirası üzerindeyse bu faturanın e-arşiv fatura olarak kesilmesi gerekir. Bununla birlikte yurt dışı faturaları için KDV oranı 0 olarak girilmelidir. Kesilen faturalar aylık dönem olarak kesiliyorsa fatura diğer aya aksatılmadan kesilmelidir. Bu tür durumlar yurt dışına kesilen faturalar için oldukça büyük önem taşır.

AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://akinsoftistanbul.net/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://akinsoftistanbul.net/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright © 2023 Medya Dizayn Yazılım Bilişim Teknolojileri. Her hakkı saklıdır.

Copyright © 2023 Medya Dizayn Yazılım Bilişim Teknolojileri.
Her hakkı saklıdır.