Maliyet Muhasebesi Nedir? Ne İşe Yarar? Neden Kullanılmalıdır?

26 Eylül 2023

Maliyet muhasebesi, maliyet hesaplarını doğru bir şekilde yapmak için iyi bilinmesi gereken bir alandır. Bu alan sayesinde malın maliyetinin takip edilmesi çok daha kolay hale geliyor.

Maliyet Muhasebesinin İçeriği

Maliyet muhasebesi üretilen bir mal ya da hizmetin maliyetini hesaplayıp, oluşturduğu yerler ve ilgili oldukları mamul yada hizmet cinsleri bakımından belirlenmesine ve izlenmesine olanak sağlayan bir sistemdir. Maliyet muhasebesi bütün işletmelerde kullanılabilecek pratik ve işlevsel bir sistemdir. Bu sistem sayesinde üretilen ürün ya da hizmetin ileriye dönük tahminleri daha net bir şekilde belirlenebiliyor.

Maliyet muhasebesinin acemi bir şekilde gerçekleştirilmesi yanlış bilgilenmelere sebep olabiliyor. Bu sorunla karşılaşmamak için muhasebe kursları alanındaki eğitimleri özümsemek büyük önem arz ediyor. Bu kurslarda maliyet muhasebesini içeren kodlara yer verildiği için hesaplama daha kolay hale geliyor.

Maliyet Muhasebesi Neden Kullanılmalıdır?

Maliyet muhasebesini kullanmanın tek bir nedeni yoktur. Birden fazla etken maliyet muhasebesinin kullanılmasını etkileyebiliyor. Bu sistemin kullanılmasının en önemli nedeni ileriye dönük bütçe ve ürün planlanmasının yapılmasına olanak sağlamasıdır.

Planlama yapmanın yanında maliyet hesabı minimum tutarlarla üretimin devam etmesini sağlayabiliyor. Bu da şirketler için üretim giderlerini kısmaya yardımcı oluyor. Maliyet muhasebesi üretilen ürün ya da hizmetin maliyet kontrolünün sağlanmasını sağlıyor. Böylelikle bir işletme yönetiminin belirli konulardaki maddi hususları da göz önünde bulundurarak karar vermesini daha bir basit bir hale getiriyor.

Maliyet Muhasebesinin Faydaları Nelerdir?

Maliyet muhasebesinin işletmeler için faydası saymakla bitmez. Sistemin en önemli faydası beklenen maliyet ile gerçekleşen maliyet arasındaki farkın net bir şekilde görülmesini sağlamasıdır. Bu da sapma değerlerinin görülmesini sağlıyor. Maliyet muhasebesi mal ve hizmetlerin fiyatlandırmasının daha gerçekçi bir şekilde yapılmasını sağlar.

Maliyet muhasebesi kontrol aracı olarak da kullanılıyor. Bu sistemi kullanan bireyler öngörülen ve gerçekleşen planlar arasında düzen sağlayabiliyor.

Maliyet Muhasebesinde Yer Alan Kavramlar

Maliyet muhasebesinin gerçekleştirilebilmesi için bazı kavramlara hakim olmak önemlidir. Bu kavramlar maliyet, varlık, harcama, zarar ve gider gibi kavramlardır. Maliyet muhasebesinde yer alan kavramlar bazı formüller barındırıyor. Bu formülleri iyi öğrenmek maliyet muhasebesinin etkili sonuçlar sunması için önemlidir.

Maliyet muhasebesi alanında kullanılan hasılat değeri satılan mal ya da ürün karşılığında alınan toplam geliri ifade ediyor.

AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://akinsoftistanbul.net/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://akinsoftistanbul.net/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright © 2023 Medya Dizayn Yazılım Bilişim Teknolojileri. Her hakkı saklıdır.

Copyright © 2023 Medya Dizayn Yazılım Bilişim Teknolojileri.
Her hakkı saklıdır.