Restoranlarda e Fatura Zorunlu Mu? Restoranlarda e Fatura Kullanımı

26 Eylül 2023

E fatura hayatımızın içine hızlı bir şekilde giriyor. E faturanın işlevsel ve pratik olması, hayatın içine girmesini hızlandırıyor.

Restoranlarda E Fatura Süreci Nasıl İşler?

Restoran tarafından verilen hizmet ya da emtianın cins ve miktarını belirtmek için fatura kesilir. Bu faturalar elektronik olarak düzenlendiğinde daha işlevsel hale gelebiliyor. Bundan dolayı restoranların çoğu e fatura sistemine dahil oluyor.

E fatura birçok farklı alanda kullanılır. Son düzenlemeyle birlikte restoran, kafe ve bar gibi yerlere de e fatura zorunluluğu getirildi. Bu zorunluluk Resmi Gazete ’de yayımlandı.

Restoranlarda E Fatura Kullanımı Zorunlu Mudur?

Restoranların e faturaya geçme zorunluluğu vardır. Ancak restoranlara e faturaya geçebilmek için 3 aylık geçiş süresi verilir. Bu geçiş süresinde e faturaya geçmek için gerekli olan işlemlerin tamamlanması gerekir. E faturaya geçme süreci yazılı bir şekilde başlatılabilir. Ancak firmalar belirlenen siteye girerek online başvuru da yapabiliyor.

E fatura sistemine geçmeyen restoranlara cezai yaptırım uygulanır. Bu yaptırımlar kanunla belirlenen çerçevede gerçekleşir.

Restoranların E Fatura Başvuru Süreci

E faturaya başvurmak isteyen restoranların birtakım işlemler yapılması gerekir. Bu işlemler, e faturaya geçiş sürecini oluşturur. Restoranların e faturaya geçme süreci Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenir. Restoranların e faturaya geçmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesine girerek başvuru yapması gerekiyor.

Zorunlu kapsama giren ancak belirlenen sürede e faturaya geçmeyen işletmeler için hukuki süreç başlar.

Restoranların E Fatura Kullanımı

Restoranların e faturayı profesyonel bir şekilde oluşturması gerekir. Profesyonelce oluşturulmayan e faturalar, verilen hizmeti tam olarak açıklayamaz. E faturalarda birçok veri bulunur. Bu verilerden bazıları:

  • Sunulan hizmetin içeriği
  • E belge numarası
  • Hizmet veren işletmenin unvanı

Restoranların e fatura kullanımı, şartlara göre değişiklik gösterebiliyor. İşletmenin büyüklüğü ve verilen hizmet bu değişimi direkt olarak etkiler.

Restoranlarda Kullanılan E Faturanın Özellikleri

Restoranların kullandığı e faturalar ile kağıt olarak hazırlanan faturalar aynı hukuki özelliktedir. Bundan dolayı işletmeler kağıt kullanmak yerine e fatura kullanmayı tercih ediyor. Bunun yanında e faturalar elektronik ortamda yer aldığı için uzun süre saklanabiliyor.

Elektronik ortamda düzenlenen faturalar çok daha kısa süre içerisinde hazırlanabiliyor. Bu da e faturanın en büyük avantajı olarak görülür.

AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://akinsoftistanbul.net/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://akinsoftistanbul.net/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright © 2023 Medya Dizayn Yazılım Bilişim Teknolojileri. Her hakkı saklıdır.

Copyright © 2023 Medya Dizayn Yazılım Bilişim Teknolojileri.
Her hakkı saklıdır.