Serbest meslekten gelir elde edenler de diğer bireyler gibi vergi mükellefi olduğunu unutmamalıdır. Serbest meslek üzerinden belli bir kar elde eden kişiler kazancını beyan edebilmek için meslek makbuzunu kullanıyor.
Serbest Meslek Makbuzu Nedir?
Serbest meslek makbuzu olarak bilinen SMM serbest meslekte çalışan bireylerin mesleklerinin finansal işlemlerini düzenleyen bir makbuzdur. Bu makbuz verilen hizmet karşılığında alınan ücreti belgelendirmek için kullanılıyor. Serbest meslek makbuzu da diğer evraklar gibi değerli evraklar arasında yer alır.
Serbest meslek makbuzu, serbest meslekte çalışan bireyler tarafından düzenlenmelidir. Serbest meslekte çalışan birey bu makbuzu hazırlarken tahsil edilen miktarı, yapılan iş ve işlemleri, hizmetleri detaylı olarak ele almalıdır.
Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Kesilir?
Serbest meslek makbuzu kesebilmek için ilk olarak vergi dairesine gidip meslek mükellefiyetinin açtırılması gerekiyor. Meslek mükellefiyeti açıldıktan sonra herhangi bir matbaa ile anlaşılarak serbest meslek makbuzu bastırılabiliyor. Matbaadan alınan makbuz iki nüsha şeklinde kesiliyor. Bu iki nüshadan asıl olan tüketiciye verilirken ikinci nüsha satış yapan bireyde kalır.
Serbest meslek makbuzu online işletmeler tarafından da kesilebiliyor. E- serbest meslek makbuzu olarak bilinen bu içerikler elektronik ortamda rahatlıkla kesilebiliyor.
Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Hesaplanır?
Serbest meslek makbuzu kesecek kişilerin makbuzu hesaplarken neleri ele alması gerektiğini iyi bilmesi gerekiyor. Çünkü bu makbuzu kesmeden önce birçok farklı detay göz önünde bulundurulur. SMM kesilirken hesaplanacak ilk detay stopaj vergisidir. Stopaj vergisi, brüt gelir üzerinden %20 olarak hesaplanır.
SMM hesaplanırken brüt gelir üzerinden %18 KDV oranı da hesaplanmalıdır. Aksi halde yanlış makbuz kesilebiliyor.
Serbest Meslek Makbuzunda Yer Alması Gereken Bilgiler
Serbest meslek makbuzunda birtakım bilgilerin yer alması gerekiyor. Bu belgelerin bir veya birkaçında eksiklik yaşanırsa serbest meslek makbuzunu kesmek daha zor hale gelebiliyor. Serbest meslek makbuzunda bulunması gereken bilgiler şunlardır:
- Tahsil edilen ücretin miktarı
- Makbuzu veren kişinin adı soyadı
- Makbuzu alan kişinin adı soyadı
Serbest meslek makbuzunda bütün bilgiler yazıldıktan sonra imza atılması gerekiyor.