Yansıtma fatura ticari bir mal ya da hizmet bedeli aldıktan sonra kesilen ve pek çok alanda kullanılabilen faturadır. Bu fatura mal ya da hizmetin tamamı üzerinden kesilebildiği gibi bir bölümü üzerinden de kesilebiliyor.
Yansıtma Fatura Düzenlerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Yansıtma faturanın bilinçli ve doğru bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Bu bağlamda düzenleme aşamasında bazı şeylere dikkat etmek önemlidir. Yansıtma fatura düzenlerken dikkat edilmesi gereken detaylar şunlardır:
- Yansıtma faturada yer alan ürün bedeli ile asıl faturadaki ürün bedeli aynı olmalıdır.
- Yansıtma faturaya “yansıtma faturadır” ibaresi net ve görünen bir şekilde yazılmalıdır.
- Yansıtma faturanın asıl fatura ile beraber saklanması gerekir.
Yansıtma faturaya konu olan ürüne ait açıklamalara faturada yer verilmelidir.
Yansıtma Fatura Neden Kesilir?
Yansıtma faturanın kesilmesinin pek çok nedeni vardır. Bu nedenlerden ilki masraf dağıtımını kolaylaştırmasıdır. Masraf dağıtımını kolaylaştırdığı için pek çok işletme yansıtma faturaya başvuruyor. Bunun yanında yanlış fatura düzenlenmesini de ortadan kaldırabiliyor. Yanlış fatura düzenlenmesini kaldırdığı için işletmeler yansıtma faturaya gereken özeni gösteriyor.
Yansıtma fatura taraflar arasındaki anlaşmaların net bir şekilde gözlemlenmesi için de kesilebiliyor.
Yansıtma Faturanın Muhasebe Kaydı
Yansıtma fatura e fatura olarak düzenlenebiliyor. Ancak yansıtma faturanın muhasebe kaydını oluştururken söz konusu tutarın gider olarak yazılmaması gerekir. Çünkü tutarın gerçekten gider olarak kabul edilmesi için gerçek bir harcama şartı bulunur.
Bazı bireyler yansıtma faturayı gider hesabına yazıp daha sonra gelir hesabına yazabiliyor. Ancak böyle durumlarda şirketin hesabında anlamsız bir büyüme görülebiliyor. Bu sorunla karşılaşmamak için yansıtma faturayı gelir gider bölümüne yazmamak büyük önem arz ediyor.
Hangi Durumlarda Yansıtma Faturasına İhtiyaç Duyulmaz
Yansıtma fatura faturayı ödeyecek kişi ile muhatabın aynı olması halinde kesiliyor. Ancak bir başkası adına alınan mal ya da hizmet için yansıtma faturasına ihtiyaç duyulmaz. Bu da yansıtma faturasının kesilmediği durumlardan birisidir. Böyle bir durumda bireye dekont vermek yeterli olarak kabul ediliyor.
Yansıtma faturasının hangi durumlarda kesileceğini bilmek ve bu detaylara göre işlem yapmak önemlidir.