Gider pusulası, vergi, maliye, işletme ve ticaret alanında insanların sıklıkla ismini duydukları belgeler arasında yer alır. Gider faturası olarak da ifade edilen gider pusulasının ne olduğu, hangi durumlarda kullanıldığı ve düzenlendiği ile kimler tarafından kullanıldığı insanların ilgisini çekmektedir. Bu nedenle gider pusulasına dair merak edilenleri öğrenebileceğiniz bu yazıyı sizler için hazırladık.
Gider Pusulası Nedir?
Gider pusulası, ürün ve hizmet alan kişilerin aldıkları ürün ve hizmetleri belgelemek adına düzenledikleri bir belgedir. Bu belge fatura yerine de geçer. Hazırlanan bu belge sayesinde yapılan alışveriş ve gider muhasebe sistemine kayıt edilebilir. Ancak bu belgenin hazırlanması için hizmet veya ürün alınan kuruluşun vergiye tabi olmayan bir kuruluş olması gerekir.
Gider Pusulası Hangi Durumlarda Düzenlenir?
Gider pusulasının düzenlenebilmesi için birkaç durumun ortaya çıkması gerekir. Bu durumlar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenmiş olan durumlardır. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kanunla belirlenen gider pusulasının düzenleneceği durumlar şunlardır;
- Mal ve hizmet satışında bulunan ancak vergiye tabi tutulmayan kuruluşlardan alım yapıldığı durumlarda
- Tüketici olan kişilerin aldıkları üründen memnun kalmamaları ve iade talep etmeleri durumunda
- Serbest meslekle uğraşan bir kişiye ödeme yapılması gerektiği durumlarda
- Vergiye tabi olmayan tüccarlarla alışveriş yapıldığı durumlarda
- Sabit kıymetlerin alımının yapıldığı durumlarda
Bu durumlar dışında Gelir Vergisi Kanunu 18.maddesinde belirtilmiş olan istisnadan yararlanan ve bu istisnai duruma bağlı olarak ürün alan kişiler tarafından gider pusulasının düzenlenmesi gerekir.
Gider Pusulası Nasıl Düzenlenir?
Gider pusulası; vergi mükellefi olmayan kuruluş veya kişilerden alınan malların ve hizmetlerin belgelenmesi için kullanılan gider pusulası iki nüsha halinde düzenlenen bir belgedir. Bu belgenin iki nüsha şeklinde hazırlanmadığı durumlarda geçerliliği yoktur.
Gider Pusulasında Hangi Bilgiler Bulunmalı?
Gider pusulasında malın cinsi, adeti, malı satan veya satın alan kişinin adı, malın fiyatı ve düzenlenme tarihi gibi bilgilerin bulunması gerekir. Bu bilgilerin yazılacağı pusula matbaada kişi veya kuruluş adına bastırılır. Pusulanın verilmesi gerektiği durumlarda da gerekli bilgiler girilerek pusula hazırlanır.
İki nüsha olarak hazırlanan gider pusulasının bir nüshası pusulayı düzenleyen kişide kalırken diğer nüshası ürünü satan veya hizmeti sunan kişiye verilir. Bu sayede gerekli durumlarda pusula kullanılabilir. Ayrıca bu belgenin malı kişilere satan ya da hizmeti sunan kişi tarafından imzalanmış olması gerekir.
Kimler Gider Pusulası Kullanır?
Gider pusulasının kimler tarafından kullanılacağı Vergi Usül Kanunu’nda belirtilmiştir. Kanuna göre gider pusulası kullanması gereken kişiler şunlardır; serbest meslek çalışanları, çiftçiler, tüccarlar (birinci-ikinci sınıf) ve vergi mükellefi olmayan diğer kuruluşlardır.