Serbest Meslek Makbuzu Nedir? Nasıl Kesilir?

26 Eylül 2023

Serbest olarak çalışan kişilerin bir firmayla iş yapması durumunda firma, kişilerden fatura isteyebiliyor. Serbest meslek makbuzu sayesinde bu problem ortadan kalkıyor.

Serbest Meslek Makbuzu(SMM) Ne İçin Kullanılır?

Serbest meslek çalışanı olarak çalışan kişiler çalışmalarının karşılığında elde ettiği tahsilatı belgelemek için makbuz kesmek zorundadır. Bu kişilerin kestiği makbuza serbest meslek makbuzu adı veriliyor. Serbest meslek makbuzu, ticari faaliyet sonucunda ücretin tahsil edildiğini kanıtlıyor.

Serbest meslek makbuzu tek olarak düzenlenmez. Bu makbuz çift olarak düzenlenir. Çift olarak düzenlendiği için bir nüshası müşteride kalır diğer nüshası da evrakı düzenleyen serbest meslek erbabında kalır.

Serbest meslek makbuzu elektronik ortamda da düzenleniyor. Elektronik ortamda düzenlenmiş haline de e-Serbest Meslek Makbuzu(e-SMM) denir. E-SMM kağıt SMM ile aynı hukiki niteliklere sahiptir. Elektronik olarak saklanır ve ibraz edilir.

Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Kesilir?

Serbest meslek makbuzunun düzenlenebilmesi için belli aşamaların tamamlanması gerekir. Bu aşamalardan ilki vergi dairesine giderek serbest meslek mükellefiyetinin açılmasıdır. Serbest meslek mükellefiyeti açıldıktan sonra serbest meslek makbuzu bastırılmalıdır.

Makbuzunu alan kişiler içeriği doğru bir şekilde doldurmalıdır. Makbuzun içerisinde ad, soy ad, unvan ve adres yer almalıdır. Ancak bu bilgiler yeterli değildir. Bu bilgilere ek olarak alınan paranın miktarı ve tarihi detaylı olarak yazılmalıdır.

Serbest Meslek Makbuzu Keserken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Serbest meslek makbuzu keserken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalardan bir tanesi KDV ve stopaj bedelinin doğru bir şekilde hesaplanmasıdır. Stopaj, müşterinin serbest çalışan adına ödeyeceği miktarı belirler.

Serbest meslek makbuzu keserken dikkat edilmesi gereken diğer bir detay ise imzadır. Makbuz hazırlarken bütün bilgiler girildikten sonra en alt kısım imzalanmalıdır.

Serbest Meslek Makbuzu Vergi Oranı Nedir?

Serbest meslek makbuzu hesaplanırken birtakım vergi oranlarının göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bu vergi oranlarından ilki KDV’dir. Katma değer vergisi olarak bilinen bu vergi farklı sektörler için değişir. Sağlık hizmetleri ve özel tüketim işlerinde %8 olan vergi, eğitim ve araştırma işlerinde %17’dir.

Serbest meslek makbuzunda göz önünde bulundurulan bir diğer vergi ise stopaj tutarıdır. Stopaj tutarı, brüt toplam üzerinden %20 oranında hesaplanır.

Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Hesaplanır?

Verdiğiniz hizmet ile ilgili düzenleyeceğiniz makbuz için hesaplama yaparken hem stopaj hem de KDV tutarunı göz önünde bulundurmanız gerekir.

  • Brüt Toplam üzerinden %20 oranında serbest meslek makbuzu stopaj tutarı(gelir vergisi) hesaplanır.
  • Stopaj tutarı brüt tutardan çıkarılarak net kazanç miktarı bulunur.
  • Brüt toplam üzerinden %20 oranında KDV tutarı hesaplanır.
  • Net kazanç miktarı ve KDV tutarı toplanır.
  • Elde edilen rakam müşteriden tahsil edilir.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://akinsoftistanbul.net/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://akinsoftistanbul.net/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright © 2023 Medya Dizayn Yazılım Bilişim Teknolojileri. Her hakkı saklıdır.

Copyright © 2023 Medya Dizayn Yazılım Bilişim Teknolojileri.
Her hakkı saklıdır.