Çalışan ve düzenli olarak gelir elde eden bir kimse iseniz vergi ödemeniz gerekmektedir. Bu vergi oranları bazen sizin maaşınızdan kesilerek sizin adınıza ödenirken bazen doğrudan bizzat ödemeniz gereken gider kalemlerindendir.
Vergi dilimi sistemi, düşük gelirliden düşük oranda, yüksek gelirli kimseden yüksek oranda vergi alınması şeklinde sosyal eşitliğe uygun bir sistemdir. Ödemeniz gereken tutar, kazancınız yükseldikçe artmaktadır.
Artan Oranlı Gelir Vergisinin Amacı ve Avantajları
Artan Oranlı Gelir Vergisi Nedir? Dar gelirliden daha az, yüksek gelirliden daha fazla vergi alınması amaçlanarak vatandaşlar arası denge gözetilmeye çalışılmaktadır. Artan oranlı vergi sistemi denilen bu uygulamanın en büyük artısı budur.
Bu vergi sistemi sayesinde sosyal eşitsizlik bir nebze dar gelirli yararına pozitif olarak değiştirilmektedir. Buna ek olarak artan oranlı vergi sisteminde hayır kurumlarına bağış yapmak, okul, hastane, cami yaptırmak gibi hizmetler vergi indirimi şeklinde bir kazanım sağlar. Bu da yüksek gelirli kimseler için bir nebze kamu yararına harcama yapma teşvikidir.
Gelir Vergisi Oranları Ne Şekilde Hesaplanır?
Gelir verginizi hesaplayabilmek için öncelikle vergi diliminizi tespit etmeniz gerekmektedir. Yıllık toplam geliriniz size vergi diliminizi de verecektir. Yukarıda açıkladığımız aralıklardan hangisine dâhil olduğunuza göre vergi diliminizi tespit edebilirsiniz.
Bunun için bir önceki yılın toplam gelirinizi esas alabilirsiniz. Bu hesaplamayı yaparken brüt gelirinizi dikkate almanız gerektiğini de belirtelim. Eğer SGK’lı olarak işçi statüsünde çalışıyorsanız brüt maaşınızdan işsizlik sigortası kesintisini ve işçi payı kesintisini düşmeniz gerekmektedir.
Vergi Dilimi ile Vergi Oranı Arasındaki Fark
Vergi dilimi ile vergi oranı kavramları sürekli olarak birbirlerinin yerine kullanılsa da aslında farklı kavramlardır. Vergi oranı, sizin gelirinizin vergilendirildiği oran anlamına gelirken vergi dilimi, yukarıda belirtilen %15, %20 gibi çeşitli kategorileri belirtmek için kullanılan bir terimdir.